tirsdag den 2. april 2013

Klubhuset sælges

Så skete det endelig. Virkeligheden indhentede ulykkeshuset på Rungsted Havn. Det skal simpelthen sælges.

Det startede ellers så godt. To fremgangsrige sejlklubber, nemlig RKS og KDY fik huset bygget, og det var stort og flot. Bevares, der var og er fortsat visse særheder ved huset, men det var småting: Der var stort set ingen omklædningsmuligheder. Klubben lå på første sal. Panoramavinduerne vendte ind imod land. Stort set alle terrasser vendte ind imod land. Køkkenet til klubrestauranten var underdimensioneret. De bedste rum ud mod vandet var reserveret til kontorformål og toiletter...
Ulykkeshuset på Rungsted Havn
Det skulle vise sig at være alt for stort og flot. Medlemstilgangen blev ikke som spået, og dermed hang økonomien ikke sammen. Man kan spekulere i, om ulykken i virkeligheden var, at de to klubber åd  hinandens medlemstilgang. Under alle omstændigheder, blev den anspændte økonomi begyndelsen til enden på mangt og meget.

Den næste ulykke var, at økonomien ikke tillod oprettelsen af et Matchrace center i Rungsted. Derfor er det Skovshoved, der har det meget aktive, dygtigt drevne og højt profilerede Matchrace Center. Dernæst fulgte uykken, at klubhuset simpelthen tog livet af den lokale Rungsted Kyst Sejlklub. Omkring årtusindskiftet var Rungsted Kyst Sejlklub på konkursens rand. KDY overtog hele molevitten for en meget lav pris, og siden da er prisen på en øl i klubben steget til københavnske restaurationspriser. Lokalerne er til gengæld enten aflåst eller udlejet, når sejlerne har fri. Effekten er ikke udeblevet: Klublivet er forsvundet.
Udsigten fejler ellers ikke noget
Nu sender ulykkeshuset så en sidste hilsen til sejlerne, idet ejeren vælger at sælge klubhuset; Man kan selvfølgelig sige, at det er det eneste rigtige at skille sig af med noget, der i den grad ikke virker efter hensigten; Man kunne måske også mene, at ejeren har fokus på andre ting end lige netop klubhuset i Rungsted. Man kunne måske endda mene, at salget af dette klubhus skal finansiere andre ting.

Hos EDC kan man se, at 127m2 på Rungsted Havn udbydes aktuelt for 3mio; Hvis man ganger op, så er klubhusets 1377m2 cirka 32mio værd. Hos Nybolig kan man se, at 577m2 udbydes til 21,6mio. Ganger man det op, så er klubhuset over 50mio værd. Set i det lys, har KDY gjort en fremragende forretning ved at overtage huset fra RKS.

Salget af klubhuset vil være en katastrofe for havnen og sejlerne; Havnebestyrelsen og kommunen har valgt at tillade ikke havnerelateret virksomhed i en række bygninger på havnen; Det har flyttet priserne op i et leje, hvor almindelige mennesker og sejlklubber slet ikke kan være med. Effekten er den samme som i Taarbæk: Den oprindelige befolkning har ikke længere råd til at bo i deres egen by. På Rungsted Havn er effekten den, at sejlerne fortrænges til fordel for virksomheder, der har råd til huslejen. Både fortrænges til fordel for p-pladser til de erhvervsdrivene. Erhvervslivets indflydelse på havnens drift stiger.

Alligevel er det nok det rigtige for ejeren at sælge. Det handler om penge: 50mio. For de lokale sejlere er det derimod - som nævnt - en katastrofe. Til den pris kan man dårligt forestille sig en køber, der er interesseret i sejlernes ve og vel. Tværtom; Køber skal naturligvis have sin investering hjem. Det betyder, at der skal kunder i butikken. Jeg ved, at der i snævre kredse tales om hoteldrift på grunden, men uanset hvad det ender med, må man  forvente øget fokus på erhverv på Rungsted Havn, - og desværre - dermed endnu mindre fokus på det havnen er bygget til: Sejlsport.

Velkommen til Hotel, Konference & Ervervscenter Rungsted Havn.

Bevar sejlads og sejlsport som den primære aktivitet på Rungsted havn! Støt Rungsted Bådelaug!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Anonyme indlæg, kommentarer skrevet under pseudonym, perfide kommentarer, personlige angreb og usagligheder slettes. Din IP adressen logges.