onsdag den 27. juni 2012

Den meget gamle havn

Forleden faldt jeg over en bog, som fortæller om meget tidlig Rungsted Havn. Den er skrevet af en Louis e. Grand, og den er tilsyneladende udgivet i 1952. Bogen starter med at nævne en endnu ældre bog, nemlig Kammeråd C. Christensens bog "Hørsholms Historie", angiveligt udgivet i 1879.

Som det ses på siden om historie, kendes navnet Rungsted endnu længere tilbage, men der er ikke specifikt nævnt en havn.

I Louis E. Grandjeans bog "Rungsted Fiskerleje" står at læse, at Kongen allerede i 1577 beordrede en last tømmer til Hørsholm slot landet i Runesti; Der har vel været et slæbested eller en anløbsbro. Det er dokumenteret i Cancelliets breve.
Karen
Jeg kan ikke vise bogen, for jeg har fundet den i elektronisk form på nettet, men jeg kan til gengæld vise billedet ovenfor. Det viser "Karen", bygget 1897, den sidste sundtypebåd i Rungsted. Der er mange andre spøjse ting, eksempelvis et kortudsnit fra 1782, som viser de 19 huse, der udgjorde Rungsted den gang. I 1802 var der faktisk to fiskerlejer. Rungsted Nede, nord for det gamle leje, og Rungsted Oppe ved Linstowsvej. Rungsted nede er der ikke noget tilbage af i dag.

Der er masser af spøjse anekdoter. For eksempel er kirkeskibet i Humlebæk Kirke bygget af fisker Svend Jensen fra Rungsted; Denne var nemlig så uheldig i sin ungdom i en engelsk havn at få kappet sit ene ben af en trosse, så han levede simpelthen af at bygge modelskibe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Anonyme indlæg, kommentarer skrevet under pseudonym, perfide kommentarer, personlige angreb og usagligheder slettes. Din IP adressen logges.