fredag den 26. august 2011

Rungsted Kyst Sejlklub

Vi er mange, der er vokset op i RKS. Nogen savner måske klubben og dens helt særlige ånd. Andre tænker bare på den som et kært minde fra ungdommen, medens andre igen - slet ikke savner den. Uanset dette, så er realiteterne jo, at flere generationer af nulevende sejlere har lagt liv og sjæl i noget, som ikke findes mere. Tusinder af sejlere blev hjemløse.
RKS logo
Alene af den grund er der vel plads til et enkelt dryp af melankoli. Klubben var selvfølgelig langt fra perfekt, men den var vores klub, og den var anderledes end det, der blev resultatet af fusionen af RKS og KDY, nemlig KDY. KDY er en fantastisk og meget aktiv organisation, som dygtigt evner at drive en imponerende række af aktiviteter. KDY driver ikke bare de lokale aktiviteter såsom ungdomsafdeling, sejlerskole, cafe og aftenmatch. KDY tager også del i det internationale sejlsportsmiljø, trækker internationale stævner til landet, og sætter dermed hele Danmark som sejlsportsnation på verdenskortet.

Men hvad skete der egentlig med Rungsted Kyst Sejlklub? Hvorfor er den ikke mere?
Det gamle klubhus for Rungsted Kyst Sejlklub, RKS
Jeg har talt med mange gamle RKSere. Nogle af dem er stadig stærkt følelsesmæssigt engagerede. Enkelte er på nippet til at måtte duppe sig i øjenkrogen, og jeg kan godt forstå dem. Et halvt liv eller mere investeret i en brændende interesse, og så bum! Der er nok lige så mange versioner af historien, som der er gamle medlemmer. Sammenfattende er mit bud, skåret helt til benet, at man var for optimistisk med nogle fremskrivninger af medlemstal. Disse fremskrivninger brugte man til at retfærdiggøre en måske lidt for stor investeringen i klubhuset. Tiderne ændrede sig, og den forventede tilgang af medlemmer udeblev. Klubhuset endte derfor desværre mere som en økonomisk belastning end en investering i fremtiden; Økonomien hang ikke sammen. Der skulle kort sagt spares, og det kunne man ikke rigtigt blive enige om. Løsningen endte med at blive den såkaldte fusion.

I virkeligheden var der mest tale om en elegant redningsaktion, hvor KDY overtog et fallitbo, aktiver, passiver og medlemmer. Det blev så enden på Rungsted Kyst Sejlklub. Akja; Så mangler vi bare begyndelsen. Den vender jeg tilbage til.

2 kommentarer:

 1. Hallöj! Jeg er begejstret over at se, at der er nogen der tager initiativ til at sätte gang i noget der hedder "Rungstedsejlklub". Hvor herligt! Alt hvad der er händt de sidste 20 aar er jo ikke ubetinget noget man har kunnet bakke op om. Som menigt medlem med mange jern i ilden erhvervsmässigt og privat, er jeg ikke den eneste som simpelthen ikke har/havde tid og energi til virklig at tage sig af verdens gang i RKS - omend man ideelt set gerne ville have givet skjorten for at den klub havde kunnet eksistere. En af de mest tungtvejende omständigheder der gjorde det möjsommeligt var jo fra begyndelsen af ( ny havn 1971), at Hörsholms borgmester havde aabnet ladeporten for KDY og dermed taget den vigtigste inspiration fra en hver der önskede at göre en indsats for den lokale klub. Fordi en sejlklub paa ens egen havn er en klub hvor ens egne venner og bekendte mödes og samles omkring den fälles interesse: Det at sejle! Hvis der er flere klubber at välge imellem og en af dem oven i köbet er "kongelig", saa relativeres tilhörsforholdet til den lokale klub i mange (dilletanters) öjne og den lokale klub mister fokus. Det er i beslutningen om at bygge den nye havn, og herunder at tillade andre klubber (KDY) at have base paa Rungsted havn, at roden til misären skal söges. At KDY saa har overvurderet potentialet i Rungsted og samtidig er rändt ind i internationale krisetider er en anden historie. Det virklig väsentlige er, at der igen findes en Rungsted Sejlklub. Jeg er begejstret og önsker den nye klub megen success og at den vil falde til rette paa den plads der har staaet tom alt for länge!
  Je reviendrai.
  Peter Grönlund

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Peter,
   Tak for ordene, som på flere måder tilføjer vinkler, jeg ikke var klar over. Vi klør på, kan du regne med.

   Slet

Anonyme indlæg, kommentarer skrevet under pseudonym, perfide kommentarer, personlige angreb og usagligheder slettes. Din IP adressen logges.